Stav zraneného zubríčaťa Jožka v NP Poloniny je uspokojivý

06.11.2007 Snina

Stakčín/Snina 6. novembra (TASR) - Stav malého zubríčaťa z Národného parku (NP) Poloniny, ktoré utrpelo zlomeniny končatín v polovici októbra, je zatiaľ uspokojivý.
\"Naďalej je zopnuté v popruhoch, zatiaľ papá dobre, aj keď je vidieť, že trošku pochudlo, \" uviedol dnes pre TASR zoológ NP Štefan Pčola. Dodal, že prognózy sú zatiaľ pozitívne. Predpokladá, že v zimných mesiacoch bude malý zubor Jožko rehabilitovať v obore a až keď sa jeho stav stabilizuje, bude sa môcť vrátiť do voľnej prírody. Zranené zubríča našiel zoológ náhodou. K jeho zraneniu došlo pravdepodobne po tom, čo spadlo do asi štvormetrového zrázu pri potoku.
Prvý potomok päťčlennej čriedy zubrov, ktorých vypustili v rámci realizovaného projektu do voľnej prírody v NP Poloniny v decembri 2004, je Anna Valentína. \"Tej sa darí dobre, akurát si nalomila pravý roh, \" povedal Pčola.
Zámerom záchranného projektu Reštitúcia zubra hrivnatého do NP Poloniny je prinavrátenie tohto živočíšneho druhu na južné svahy Karpát. Návrat zubra do voľnej prírody prispieva k zachovaniu prírodného dedičstva a k obnove prírodného bohatstva nielen Slovenska, ale celej Európy.
Financie na realizáciu projektu v objeme asi 500-tisíc korún boli poskytnuté zo zahraničných zdrojov, hlavne z Holandska.
Obnovu populácie zubra v Karpatoch podporila Štátna ochrana prírody SR, Centrum ochrany prírody Banská Bystrica a Správa NP Poloniny v spolupráci so zahraničnými inštitúciami. Zubry pochádzajú z chovov, ktoré sú súčasťou Európskeho programu ohrozených živočíchov, z Holandska, Švajčiarska a Talianska.
Zubor hrivnatý unikol vyhubeniu začiatkom 20. storočia. V západnej, strednej a východnej Európe prežilo iba 54 jedincov. Dvanásť zubrov z uvedeného počtu vytvorilo základ pre návrat zubra v neskoršom období. Napriek tomu, že zubor sa v súčasnosti vyskytuje v mnohých európskych krajinách v zoologických záhradách, ale aj vo voľnej prírode v čriedach, žiadna populácia nie je dostatočne veľká na to, aby zabezpečila prežitie tohto druhu z dlhodobého hľadiska.
 

Vyberte región